阿姆斯特丹Orlysquare广场公共空间景观设计 ...

系统分类: 景观设计作品 景观设计

设计师:zjczjc0701

风格:现代 / 属性:暂无 /
版权:学习欣赏评论_原版权归原作者所有 / 项目地:荷兰 / 设计企业(团队):City of Amsterdam Department of Environmental Planning and Sustainability / 完成时间:2016-2017 / ©发表于 2018-5-12 13:33:31
3927 热度
zoscape_003.jpg

Orlysquare广场作为Brettenpark商业公园的一部分,它将火车站前广场与Hemboogstation相连。随着有轨电车和公交车站的转移,Orlysquare广场逐渐丧失了其原有的吸引力,并在厚重的混凝土环境中变得荒芜。阿姆斯特丹社区委员会践行了全新的城市规划项目,Orlysquare广场公共空间景观设计项目力图为功能单一的办公区环境展开新愿景。这一系列工程包括改善项目所在地的生态环境,并为居住,酒店,短暂停留和社会活动提供载体。与此同时,于2013年起建造的Westrandweg高速公路,也将为该处带来源源不断的充沛活力。

zoscape_016.jpg

Orlysquare广场正是位于这一系列工程之间的关键地点。来自城市交通,港口,公园及穿行其中的旅人们将再次汇聚。此次Orlysquare广场公共空间景观改造项目的意在创建一个可持续的生态环境,以实现其作为场地枢纽的重要地位,并满足未来居民的生活需求。该项目建立了场地与Brettenpark的直接联系。景观设计迎合场地环境,并力图实现与自然环境的良好衔接。它不仅为旅人提供临时驻脚,更营造了一系列酒店,餐饮,休闲活动和自行车停靠等环境氛围。
Orlysquare广场以公共空间设计为主,以期使场地更具投资吸引力。与周边民众和荷兰铁路局的良好协商成为项目实施的坚实基础。此外,Orlysquare广场公共空间景观设计为未来潜在开发商预留了足够的可创造性空间。

zoscape_011.jpg

Orlysquare广场公共空间景观设计项目由两个重要的组成部分串联而成,即步行道和绿林广场。人行道路从车站的中央大厅起连接至Hemboogstation,并串联北部入口的部分办公建筑。它如同车站的户外阳台,将行人引向自然,俯瞰Brettenpark公园。精选的材料和精致的铺装,搭配道路两旁的皂荚树,为游人穿行带来别样体验。绿林广场是公共游憩的重点设计,这里曲径通幽,游人闲散其间享受温和日光。步行道路的铺设以火车站到其他出入口的点对点模式铺设。恰逢施工过程中偶遇阿姆斯特丹一场大雪,配合着天气,场地规划出最近的通行路线。绿植之中独设两个凉亭供游人探访休憩,未加边界的道路铺装,让景观与步行系统自然衔接。

zoscape_007.jpg

Orlysquare广场公共空间景观设计充分采用了Brettenzone当地的绿色植被如浆果树,山楂和蓝沼草。对当地原生植物的选用,不仅因为其本身的美观,也因其对当地动物的强大吸引力。由野草地,开花植物,灌木和多年生植物等一系列植被所组成的绿地系统,为该地带来多样性的景观体验。这其中有60%的草本植物为观赏性植物。在这种多样性的种植林中,场地景观在四季展现不同的面貌。从春季的3万花蕾,到盛夏多年生植物的茂密生长,再到秋季和冬季的草地景观。如此设计,不仅维持了美丽的景观形象,更防备了花园的水土流失。通过独特的绿植铺设面板设计,将部分绿植移嫁至仅30厘米深的面板土壤上,并利用这一手段将绿植渗透到高架桥和停车场的顶棚上。如今,游人可以在葱郁的绿植和芬芳的香味里穿行,并与偶然闯入的动物们不期而遇。
Orlysquare广场公共空间景观设计预留了一千车位的自行车停放区域。这一区域被安排在车站入口和自行车道之间,以鼓励行人优先选用绿色环保的出行方式。除此之外,摩托车停放处,出租车暂停区,观光客车停靠站也被纳入该区域的设计之中。而花卉摊位,浴池和餐车也是Orlysquare的组成部分。

zoscape_017.jpg

Sloterdijk is located in the west side of the city and is part of the Business Park Westpoort. The Orlysquare is located in front of the station, which connects the station with the Hemboogstation. With the relocation of the tram and bus station the square lost most of its function and became an empty and abandoned surface with just concrete. In 2012 the Community of Amsterdam developed an area strategy to offer the mono-functional office area a new perspective. This consisted in improving the environmental climate for other functions such as housing, hotels, short-stay apartments and events.
The Orlysquare is a major hub in the area, where traffic from the city, from the harbour and from the business parks come together with the public transport-users at the node Sloterdijk. Goal of the transformation is creating a sustainable public space to invite users and future residents to meet and accommodate in the heart of the area. The design has been made in direct relationship with the adjacent Brettenpark. The green design refers to the natural character and the image of the plants in the area. The design not only offers recreational stay, but also space for bicycle parking, hotel and catering industry and small-scale events.
With this design there has been chosen to invest in the public space first, to make it more attractive for new developments. The design was made in consultation with all the stakeholders, as well as the Dutch Railway stations (NS) and Prorail. In the process there has also been given room for promoters to give a creative boost to the square
The design is connecting two important components: the promenade and the green square. The promenade runs from the central hall at the station to the Hemboogstation and makes several offices in northern direction accessible. It is being used as a pedestrian route and functions as a balcony in front of the station with a view over the Brettenpark. Baked materials and small boulders pave the promenade. The Gleditsia trees, that have been reused in the square are forming a green roof that guides the stream of pedestrians.
The green square is the place to be! With curving paths in the green, to sit and enjoy the sun and also direct routes from A to B cutting the planting. The location of the paths has been based on natural walking lines from and to the train station. A coincidence came by when designing it: it was snowing in Amsterdam which made the shortest walks visible. Two pavilions with terraces are located in the middle of the green. The paths are paved with concrete plates in game without confinement, which makes it possible for the planting and paving to get together.

更多图片 小图 大图
组图打开中,请稍候......
作品人气
3927
浏览:3927次 收藏:1次 评论:0次
喜欢:0

居住地 / 景观设计师
2018-5-12 13:33:31 发布

您需要登录后才可以回复 登录 | 立即注册 新浪微博登陆

本版积分规则 请尽量让自己的回复能够对别人有帮助

全部评论(0)
快速回复 返回顶部 返回列表