露天场所设计空间口袋花园 |景观规划案例 ...

系统分类: 景观设计作品 景观设计

设计师:luower1

风格:现代 / 属性:暂无 /
版权:学习欣赏评论_原版权归原作者所有 / 项目地:- / 设计企业(团队):- / 完成时间:- / ©发表于 2020-11-9 14:15:05
2106 热度
迈德景观:著名设计师罗伯特·宰恩提出:“我一直确信,我们应该在建筑物中间特别留出一些露天场所,当我们的居民在白天休息时,能够有地方坐下来获得快乐。”
景观建筑建筑设计规划案例—著名你们罗伯特·宰恩提出:“我一直确信,景观建筑师应该在建筑设计物中间特别留出一些露天场所,当景观建筑师的居民在白天休息时,可以有地方坐下来获得快乐。”
作为社区生活服务区,利用服务中心建筑设计前区的小型plan,打造了一个临路而栖,三面围合,为往来的行参与者与休憩的员工提供方便的休憩、交流洽谈、轻食小饮的轻松旅游休闲文化设计空间,如同一个口袋花园,轻松实用。
MIND STUDIO: The famous designer Robert Zion say: “I have always been convinced that we should leave some open space in the building. When our residents rest during the day, we can have a place to sit and have fun.”
As a community life service, the designer uses a small site in the front area of the service center building to create a space for pedestrians and employees. The relaxing space is like a pocket park, easy and practical.

20200716112751169.jpg

东侧为服务便利店,为了分隔设计空间,利用临路的高差分级设计进行plan划分,参与者们能够通过入口处台阶和无障碍坡道进入plan,将园内设计空间与繁忙的道路设计分开。
On the east side is a service convenience store. In order to separate the space, the designer uses the high-differential design to divide the site. People can enter the site through the steps to separate the park space from the busy road.

▼动线分析图 traffic analysis
20200716112912517.jpg
▼总平面 Master Plan
20200716112905605.jpg
口袋花园设计利用水体和灌木绿植分隔临陆界面,既保证视线的通达又区别了设计空间的属性。廊架和水中卡座,为参与者们提供自由享受的旅游休闲文化场所,和多样的交流设计空间。
Pocket Park uses pool and shrubs to separate the land-side interface, which not only ensures the sight line but also distinguishes the attributes of the space. Corridors and decks in the pool provide people with a place to relax and enjoy a variety of communication spaces.

▼多样的交流设计空间 A variety of communication spaces.
20200716112915432.jpg
20200716112755638.jpg



下沉卡座区域 Sink bench
下沉卡座压顶采用异形花岗岩,池底及池壁为卡拉拉白大理石,卡座下方灯带及水面倒影的建筑设计光影使得整个设计空间更具灵动性而富有品质感。水中树池精巧生趣,并为参与者们提供赏心悦目的绿色景观建筑。



20200716112809116.jpg

20200716112812690.jpg



从鸟瞰角度能够看到下沉卡座是嵌于水面之中,置于水面之下,这种设计空间布局能够给到达此处的参与者带来强烈的设计空间包裹感和归属感。水中树池及水体旁高大的乔木为卡座设计空间提供了舒适的乘凉休息区域。
From the bird’s eye view, you can see that the sinking deck is embedded in the water. This spatial layout can bring a strong sense of space wrapping and belonging.The tree pond in the water pool and the tall trees beside the water provide a comfortable resting area for the deck space.

20200716112819406.jpg

20200716112822184.jpg
▼水中树池及水体旁高大的乔木为卡座设计空间提供了舒适的乘凉休息区域 The tree pond in the water pool and the tall trees beside the water provide a comfortable resting area for the deck space.
20200716112829288.jpg





休憩长廊区域 Resting promenade
轻质的悬挑廊架和卡其色帆布相结合,让plan显得更加轻松自由,在满足遮阴的同时,下方的长凳也为参与者们提供了一个能够交流谈心的静谧设计空间。
The combination of the cantilevered gallery and khaki canvas makes the venue look more relaxed and free. While under the shade, the bench also provides a quiet space for people to communicate and talk.

▼剖面分析图 section analysis
20200716112934865.jpg
▼从建筑设计看向廊架方向 from architecture to gallery


20200716112842207.jpg


▼通道关系侧立面 section analysis

▼通道关系实景图 channel relationship picture


社区客厅区域 Community gathering
建筑设计与室外需四级台阶平衡高差,除台阶外铺装多选用仿石材,铺地与台阶的线性打造方式,使平台设计空间更为汇聚连通。园林植物多为常绿花灌木,丰富景观建筑水平的同时,也能更好的起到划分设计空间的作用。
There are four steps to balance the height difference between the building and the outdoor. Imitating stone is mostly used for the pavement except the steps. The linear construction of the floor and the steps makes the platform space more convergent and connected. Plants are mostly evergreen flowers and shrubs. While enriching the landscape level, they can also better divide the space.





北侧的对景景墙,设计有石制流水口,通过水流声巧妙地缓和了城市规划设计的喧嚣,使参与者如置身与自然之中。到了晚上,水中倒影霓虹灯光,水幕潺潺引参与者沉醉其间。在这不可多得的一方小天地,参与者们能够很大程度的放松心情,仿佛生活设计工作上的烦心事都随着水流落下的水幕冲走了。
On the north side, the landscape wall is designed with a stone water. The sound makes people feel like being in the middle of nature. At night, the water reflected the lights, and the water curtain was fascinating. In this place, people can relax to a great extent.









设计项目名称:城市规划设计微更新·家门口的口袋花园(蓝调迈德期间作品)
完成年份:2020年
设计项目规划面积:1500平方米
设计项目地点:贵州省 贵阳清镇
公司:贵阳蓝调迈德景观建筑规划设计有限设计公司
主创你们:蒋俊
主创Team:杨秀娥、尤南飞、田涵涵、杨丰梦、王羽、杨娅、邓廷欢、刘馨
开发商:广大城投集团
景观建筑施工:重庆四通园林绿化环境绿化有限设计公司
摄影师:JING STUDIO+MIND STUDIO


更多图片 小图 大图
组图打开中,请稍候......
作品人气
2106
浏览:2106次 收藏:0次 评论:0次
喜欢:0

居住地 / 设计师
2020-11-9 14:15:05 发布


快速回复 返回顶部 返回列表