重庆两江新区礼嘉智慧公园|景观规划案例 ...

系统分类: 景观设计作品 景观设计

设计师:luower1

风格:现代 / 属性: /
版权:学习欣赏评论_原版权归原作者所有 / 项目地:- / 设计企业(团队):- / 完成时间:- / ©发表于 2020-11-9 13:31:37
603 热度
重庆市设计院:我们立足于自然的角度,以山林、草丘、花境、水系等景观元素,修护这片土地原有的自然山水本底。以林下花径、山谷幽径、山间云桥,去串联各个景观节点和智慧场所,建立起各种不同元素之间相互渗透的多元互联的关系,把原本人为的城市空间又重新交付给自然。
景观建筑建筑设计规划案例—景观建筑师立足于自然的角度,以园林景观建筑规划设计山林、草丘、花境、水系等景观建筑设计元素,修护这片土地原有的自然山水本底。以园林景观建筑规划设计林下花径、山谷幽径、山间云桥,去串联各个景观建筑节点和智慧场所,建立起各种不同设计元素之间相互渗透的多元互联的关系,把原本参与者为的城市规划设计设计空间又重新交付给自然。
Chongqing Architectural Design Institute of China: We repaired the landscape from a natural perspective with natural elements, such as forest, turf mound, flowers, and water system. To connect each landscape node with the intelligence space, such as the Floral path, the Mountain walkway and the cloud bridge. It established the multi-element interpenetrating interconnection  among different elements, and returning the urban space back to the Nature.

▼绵延曲折的400米云桥 The 400 meters long Cloud Bridge
20200808183118923.jpg
© Prism Image
2015年我国国际智能产业设计博览会在重庆举办,礼嘉智慧公园景观设计以园林景观建筑规划设计原有的白云山公园景观设计为基底,进行了整体生态环境提升改造,作为智博会的户外体验场所。
2015, Smart China Expo was held in Chongqing. The renovation of Baiyun Mountain Park consisted in improving the entire environment for outdoor activity function area in Lijia Intelligent Park.

▼改造前的白云山公园景观设计 Before renovation
20200808183139152.jpg
▼礼嘉智慧公园景观设计概览 Park overview
20200808183143979.jpg

云尚花林-多重复合”打造市民广场 Floral paradise – Multiple compound’ to create public space
南入口广场结合智博会展示需求,充分考虑到了设计空间弹性:塑造为开放式的集散广场,plan中央部分保持留白,使其成为各种事件发生的引力场。
At the south entrance square, the elasticity of space and the exhibition demand of the Smart China Expo is fully taken into the design. To create a ‘gravitational field’ to attracting people, the square center is using blank space as an attractive area for accommodating all kinds of activities.

▼南入口广场 The south entrance square
20200808183016623.jpg
© Prism Image▼南入口广场夜景鸟瞰 Aerial view of the south entrance square
20200808183020804.jpg
© Prism Image
20200808183023422.jpg
© Prism Image
▼作为各种事件发生的“引力场”,plan的参与感在不同时段也有不同表现 As the gravitational field, people will experience different involvement during different time period
20200808183200823.jpg
© Prism Image▼不锈钢冲孔板孔径渐变形式 Stainless steel plate with graded aperture
20200808183133753.jpg
© Prism Image
智慧秀林——景观建筑化的游览引导 The landscape tour guide

▼智慧雾喷步道 The mist spray walkway
20200808183032588.jpg
© Prism Image
20200808183013403.jpg
© Prism Image
5G馆、艺趣馆——改变旧感官,加入新体验 5G Museum, Art Museum–Improving the experiences with landscape and trendy activities
以园林景观建筑规划设计公园景观设计原有生态环境为基底,结合园区5G体验馆、艺趣馆的建设,优化plan设计功能,梳理山水肌理,在增减之间完成自然修护与场所更新
The park landscape is renovated based on the original environment and upgraded with the construction of the 5G Museum and the Art Museum. It optimized the site functions, incorporated natural texture, and accomplished natural repair and site improvement.

▼鸟瞰 Ariel view
20200808183039961.jpg
© Prism Image▼5G馆广场 The 5G Museum Plaza
20200808183042690.jpg
© Prism Image▼无参与者车停车场 The Intelligent Parking Area
20200808183059135.jpg
© Prism Image▼修复后的湿地 The renovated wetland
20200808183055843.jpg
© Prism Image▼湖光山色环绕的艺趣馆 The Art Museum
20200808183103136.jpg
© Prism Image
云桥——融入自然 Cloud bridge — Penetrate the natural environment
为了平衡步行系统和自然山林之间的关系,景观建筑师通过不断地在山林里穿行,确定树木的分布情况,寻找最佳落脚点,确保桥墩和桥体都避开plan内的树木,同时保证步行感受的舒适性。通过反复的尝试和调整,最终将云顶市集和山顶观景平台两个重要节点自然地联系起来。
Taking the existing tree survey by passing through the woods, we found the perfect landing spot for the bridge piers and body. It maintains the balance between the walking system and the natural woods, also provided a comfortable walking environment for pedestrians. Through repeated experiment and adjustment, the Cloud bridge is designed to blend naturally into the woods, and it connected the two significant nodes — the Genting market and the Mountaintop viewing platform in perfect union.

▼云桥生成过程 The design process of Cloud bridge
20200808220607782.gif

云桥全长约400米,栈道标准宽度2.4米,局部拓宽,最大宽度不大于3.5米,最大坡度5.02%。
The full length of Cloud bridge is about 400 meters. The standard width of the trestle road is 2.4 meters, which is partially widened. The maximum width is no more than 3.5 meters, and the maximum slope is 5.02%.



▼参与者们在云桥上,或行走、或停留,形成林间、林端等多维度的设计空间体验,城市规划设计和参与者的行为又重新融入进自然 The Cloud bridge provided the multidimensional forest experiences. While people walking and lingering on the Cloud bridge, the architecture, human beings and the nature are in perfect harmony
20200808183114506.jpg



设计项目名称:礼嘉智慧公园景观设计
完成年份: 2015.8
设计项目规划面积: 云尚花林南区81973㎡;云桥全长400m
设计项目地点: 重庆两江新区礼嘉
公司名称: 重庆市设计院
主创你们: 刘杨
设计Team: 蔡茜、贠静、邵一帆、张豪、何睿、张学浩、赵晶、任艾卿、陈玮玮、文誉学、郑欣、龙智杰、吴胜达、李勇
客户/开发商:重庆两江新区产业设计发展集团有限设计公司
摄影师: 三棱镜建筑设计设计空间摄影

  
更多图片 小图 大图
组图打开中,请稍候......
作品人气
603
浏览:603次 收藏:0次 评论:0次
喜欢:0

居住地 / 设计师
2020-11-9 13:31:37 发布


快速回复 返回顶部 返回列表