Politan Breeze泰国滨河轻度假风低层住宅区|景观规划案 ...

系统分类: 景观设计作品 景观设计

设计师:KCMP

风格:现代 / 属性:暂无 /
版权:学习欣赏评论_原版权归原作者所有 / 项目地:- / 设计企业(团队):- / 完成时间:- / ©发表于 2020-7-7 23:25:28
11628 热度
XSiTE Design Studio:Politan Breeze是湄南河沿岸的一个低层住宅公寓项目,位于Nontaburi,步行十分钟即可到达Phra Nang Klao地铁紫色线。场地中遗存了一个以前作为沿河木材贸易的仓库。如今,湄南河这一段仍然保留着当地的河岸居民点,以及与当地人划船、钓鱼、游泳等活动。设计师将一个废弃的空间改造成了新的滨河住宅项目(Politan Breeze)。
景观建筑建筑设计城市规划设计案例—Politan Breeze是湄南河沿岸的一个低层住宅公寓设计项目,位于Nontaburi,步行十分钟即可到达Phra Nang Klao地铁紫色线。plan中遗存了一个以园林景观建筑规划设计前作为沿河木材贸易的仓库。如今,湄南河这一段仍然保留着当地的河岸居民点,以园林景观建筑规划设计及与当地参与者划船、钓鱼、游泳等活动。园林景观设计师将一个废弃的设计空间改造成了新的滨河住宅设计项目(Politan Breeze)。
XSiTE Design Studio:The Politan Breeze is a low-rise residential condominium project along the Chao Phraya River located in Nontaburi within a ten-minutes’ walk to Phra Nang Klao MRT purple line. The existing site condition is used to be an abandoned wood warehouse which was part of a previous wood trade along the river. Nowadays, this section of Chao Phraya River still retains local riverfront settlements and its relationship with local people’s activities such as boating, fishing, and swimming. Politan Breeze has transformed an abandoned space into the new riverfront residential project.

园林景观设计Team实现了客户的愿景,即建立一个拥有高品质生活标准的中等规模开发设计项目。园林景观设计师注重细节,他们园林景观设计的公共空间绿地为居民提供了一种终极的户外度假体验。景观建筑园林景观设计园林景观设计理念源于泰国的“Bang”建筑景观规划设计。“Bang”一词是指河流分支沿线的聚居区。景观建筑园林景观设计师打造了一个与周围现代住宅建筑设计融为一体的中心绿地,很好的诠释了“Bang”的建筑景观规划设计。
The design team has fulfilled the client’s vision of setting up a new standard for quality living of a middle-sized development project. The designers paid attention to details and their design of a public green space gives the residents an ultimate resort outdoor experience.The landscape design idea is derived from the Thai concept of “Bang”. The word “Bang” refers to the settlement areas along the naturally formed distributary canal of the river. The landscape architects interpreted the concept of “Bang” to form a central green space that was integrated into the surrounding modern residential buildings.

▼建筑景观规划设计图concept
20200703161138820.jpg



设计项目plan呈现长窄形。园林景观设计师们为了克服了这一困难,提出将设计空间打造为向湄南河逐渐延伸扩大的景观建筑感。为弥补局促的设计空间缺陷,园林景观设计师们想要通过创造一个在视野不断开阔的景观建筑设计空间,为居住者提供终极的户外体验。水和园林植物材料是关键的景观建筑设计元素,用于创造沿着这条绿地设计空间的各种户外活动。设计项目包括Politan 花园步行道、Politan Pond、儿童游泳池和无边界泳池。
The green space is long and narrow. However, the designer overcame this challenge by proposing the space to gradually get larger therefore creating a wider perception toward the river. The designers aimed at giving residents the ultimate outdoor experience to compensate for the limited room area by creating the sense of an expanding social space. Water and plant materials are the key landscape elements used to create a variety of outdoor activities along this green corridor. The programs included Politan garden walk, Politan Sunken Pond, Kid Pool and Swimming Pool.

迎宾入口与狭窄的小径相连,这是一条宁静的Politan 花园步道,一系列装饰优美的凉亭设置其中,凉亭形成的纵深感很好的引导了游客前行至滨水区。
The welcome area connects to the narrow path that is purposed to be the serene Politan garden walk featuring a series of decorated pavilion that form the frame leading visitor’s vista to the river.

▼Politan 花园步道Politan Garden Walk
20200703161206964.jpg



凉亭宁静和沉浸的氛围能让你放松平和。
The resting seats at the pavilions offer a tranquil and immersive ambience for private relaxation.

▼凉亭内的休息区resting seats at the pavilion


20200703161210243.jpg



20200703161202893.jpg

园林景观设计师们巧妙地捕捉到了阳光反射在河面上呈现出一种波光粼粼的效果,启发了园林景观设计师对凉亭装饰园林景观设计的思考。凉亭装饰面上倾斜的线条构成了一种动感,创造了一个有趣的花园步行体验。园林景观设计师们种植了多层热带园林植物,以园林景观建筑规划设计营造凉亭和景观建筑设计空间,并保证了底层的房间私密性。
The designers strategically capture a spectacular scene created when sunshine reflects on the river showing a dynamic glittering effect which inspires a unique pattern of decorated pavilion. The tilted angle of the pavilion illustrates lively, dynamic line that create an intriguing garden walking experience. Using layers of tropical vegetation, the designers highlight the pavilion and narrow space, as well as create privacy for the rooms on the ground floor.

▼凉亭细节details of pavilion
20200703161213492.jpg



Politan池塘Politan Sunken Pond  
穿越狭窄的花园步道,参与者们会惊讶设计空间竟然变大了。设计利用水和动态的线型园林景观设计,园林景观设计师创造了一个游泳池与河流的视觉上的无缝连接。
From the narrow garden walk, the residents will be stunned by the expansion of the space. Using water and dynamic design line, the designers create a visual connection to the swimming pool and the river.



20200703161217780.jpg

在Politan Pond中,园林景观设计了下沉式座椅,给参与者以园林景观建筑规划设计更大设计空间的错觉,同时加强了参与者们徜徉在自然水生园林植物中的氛围感,还加强了亲水性和度假氛围。
At the Politan Pond, the seats are designed to be sunken into the water to give illusion of wider space, while also promoting the sense of immersion with natural aqua plants. The edge of sunken pond give the sense of living close to water and being surrounded by a resort atmosphere.

▼下沉式座椅the sunken seats


20200703161224913.jpg


20200703161220468.jpg
▼从泳池看向Politan 池塘View from the pool to Politan Pond


20200703161227257.jpg

无边界泳池和儿童泳池Infinity Edge Pool and Kid Pool
景观建筑设计空间的亮点是无边界泳池,特意做出的抬高解决,使其在视线上延展至湄南河中,美丽得令参与者叹为观止。流水声给参与者一种放松的感觉,同时也起到了水景墙的作用,仿佛在说欢迎大家来到滨水区。游泳池的一大特色是两边列植的鸡蛋花树。其多干的枝茂为泳池设计空间更添意境,水流顺势而流,形成了一种要汇入河流的视错觉。在树荫下,闻着阵阵花香,仿佛心灵都得到了慰藉。
The highlight of the green space is the infinity pool that is raised up to create extensive breath-taking view of the river. The sound of water overflowing offers the sense of relaxation and also act as water feature wall, welcoming the residents to riverfront zone. One special feature of the swimming pool is the rows of Plumeria fragipani. The trees celebrate the space with unique form of multi-trunk, from the edge leaning in over the pool forming a frame vision toward the river. The trees also provide shade and the sense of soothing from the aromatic odor of their flowers.

▼儿童泳池和无边界泳池鸟瞰 aerial view of kids pool and infinity pool


20200703161142215.jpg
▼无边界泳池infinity pool


20200703161146610.jpg
20200703161149947.jpg


▼从滨水区看向泳池view from waterfront to swimming pool
  
20200703161241274.jpg



生态环境影响和园林景观设计问题Environmental Impact and Design Concerns
为解决洪水问题,园林景观设计参与者员与业主和工程师密切合作,建造了两层防洪墙。内部防护层从现有墙体提升至1.20 m,保护现场免受更高洪水位的影响。在滨水区,园林景观设计参与者员建议扩大软质斜坡河岸区,以园林景观建筑规划设计便在距离河流9.5米宽的范围内提供更大的水位波动设计空间。斜坡上的平台作为过滤带,在径流入河前对径流进行净化,使之更适应河流的涨落。
To deal with flood issues, the designers collaborated closely with client and engineer to have two layers of flood protection wall. The inner protection was raised up to 1.20 m. from the existing wall, protecting the site from higher flood level. Along the waterfront, The designers proposed to expand soft-slope river bank area to give more room for water fluctuation up to 9.5 meters wide from the river. The terrace on the slope acts as filter strips to purify run-off water before flowing into the river, making it more adaptable to the river fluctuation.

▼河岸区景观建筑waterfront


20200703161252455.jpg
20200703161248848.jpg



滨河景观建筑种植园林景观设计的主要目的是重新引入当地的灌木和树木,增加更多种类的种园林植物种,创造该地区的生物多样性。在新园林植物选择上更多的考虑的是对河水波动、高地下水位和咸水入侵具有耐受性的类型,如海莴苣、草海桐、毛茛、百花海杧果、垂柳。而路面留出的缝隙能够满足径流下渗。
The main intention of the riverfront landscape planting design is to reintroduce native shrubs and trees, adding in more variety of planting species to create biodiversity of the area. New Plant materials chosen are the types that can tolerate river water fluctuation, high underground water level and salt water intrusion such as Sea Lettuce, Scevola taccada (Gaertn.) Roxb., Elaeocarpus hygrophilus Kurz.,and Weeping Willow, Salix Babylonica L.The green gaps created between concrete path allows run-off water to infiltrate into the ground.

▼种植示意图 planting diagram
20200703161231798.jpg



合作Collaboration
在园林景观设计和施工过程中,景观建筑园林景观设计Team一直与建筑设计师和园艺师密切合作,创造一个让客户满意的成功和美丽的景观建筑。Politan Breeze的景观建筑园林景观设计以园林景观建筑规划设计其内置的度假区品质,为中型住宅设计项目树立了更高的标准。
During the design and construction process, landscape design team has been working closely with the architect and horticulturist to ensure client’s satisfaction of creating a successful and beautiful landscape. The landscape design of Politan Breeze with its built in resort quality sets a higher standard for middle-sized residential project.

▼观景平台platform
  
20200703161255453.jpg





20200703161258389.jpg





获奖Award
该设计项目荣获2019年TALA住宅设计综合体荣誉奖:低层类别奖评委会评论:“景观建筑师能够看到园林景观设计师在这个设计项目中精心园林景观设计细节的决心和奉献精神。软景观建筑和硬景观建筑材料的衔接非常到位。园林景观设计师很好的解决了plan的尺寸问题。滨水区的详细园林景观设计以园林景观建筑规划设计及平面都是深思熟虑的。”
Honor Award TALA 2019 in Residential Complex : Low Rise Category Awards Jury’s comment: “We could see the designer’s determination and dedication to craft the delicate details in this project. The mixing of softscape and hardscape materials is well-suited. The immediate dimension issue of the site is solved. The detailed design of the waterfront, as well as the overhead plain, are thoughtful.”



设计项目名称:The Politan Breeze
完成年份:2018年
园林景观设计规划面积:4475㎡
设计项目地点:泰国暖武里府,暖武里府治县,Bang Kraso分区,Sanambinam路15号暖武里巷
景观建筑园林景观设计事务所:XSiTE Design Studio CO.,LTD.

作品人气
11628
浏览:11628次 收藏:0次 评论:0次
喜欢:0

居住地 / 设计师
2020-7-7 23:25:28 发布


快速回复 返回顶部 返回列表