艺术堆坡地形-融创青岛影都壹號示范区 |景观规划案例 ...

系统分类: 景观设计作品 景观设计

设计师:KCMP

风格:中式 / 属性:暂无 /
版权:学习欣赏评论_原版权归原作者所有 / 项目地:- / 设计企业(团队):- / 完成时间:- / ©发表于 2020-6-19 15:05:49
6898 热度
建筑景观规划案例介绍—  青岛作为一座美丽的海滨城市、中国近代电影的发源地之一,有着“影视之都”的梦想,这个梦想,正在从青岛西海岸新区 “东方影都”逐步变为现实。影都壹號项目位于“东方影都”重点位置,项目名称也由此而来。从青岛流亭机场到影都壹號项目沿途窗外可以深切感受到青岛宜居的山海城市空间氛围。
景观建筑建筑设计城市规划设计案例—
条形涌泉水景reality:Three parallel spring water

20200615172514344.jpg


▼建成实景:艺术堆坡地形建成实景:艺术堆坡地形reality:Art heap slope topography
20200615172517413.jpg



plan给参与者的第一印象并不理想,看似是一个传统的市政公园景观设计。设计项目位于公园景观设计中间位置,改造红线规划面积约为7000平米。作为改造设计项目,景观建筑师很遗憾红线内没有能够直接设计利用的景观建筑设计元素(水景、构筑物、材料、大树等)。所以园林景观建筑规划设计设计项目园林景观设计其实是在做现状与改造之间的平衡,整体园林景观设计过程更像是一个精密的外科手术,需要严谨细微的园林景观设计来缝合。
The first impression of the site is not ideal, which looks like a traditional municipal park. The project is located in the middle of the park and the site property is about 7000 square meters. As a renovation project, it is unfortunate that there are no directly usable landscape elements (waterscapes, structures, materials, big trees, etc.) on-site. Therefore, the project design is a balance between the site inventory and transformation. The overall design process is more like a precise surgical operation, which requires a rigorous and detailed design to sew.

▼plan原始现状:尺度单一,缺乏体验感original site:Single scale, lack of experience
20200615172519671.jpg



基于对现状的充分理解与分析,园林景观建筑规划方案园林景观设计依次通过“影门”、“曲径”、“听泉”、“松池”等景观建筑主题设计来实现设计项目改造前后设计空间品质的戏剧性转换。呈现具有电影画面美学品质的景观建筑氛围。
Based on a full understanding and analysis of the current condition, the design successively adopted the landscape themes such as “Shadow Gate”, “Curved Path”, “Dynamic Stream”, and “Pine Pond” to achieve a dramatic before-and-after transformation of spatial quality. The goal is to present a landscape atmosphere with the aesthetic quality of a movie picture.

▼建成实景:绿荫掩映中的样板房入口reality: The entrance of the model house in the shade
20200615172522676.jpg



影门 Shadow Gate
原公园景观设计主入口整体界面较为杂乱,需要整体进行重新梳理。景观建筑师精心园林景观设计了主入口等高线,自然衔接了相邻地块的地形。通过整合乔木植栽与地形,重塑150米长的自然景观建筑界面。
The main entrance space of the old park is relatively messy, which requires a systematic reorganization. We have carefully designed the topography of the main entrance, which naturally connects the adjacent terrain. By integrating tree planting and topography, the 150-meter-long natural landscape space is reshaped.

▼地形改造设计研究Study on the topographical reconstruction
20200615172527691.jpg


▼两片3m弧形墙体引导参与者流进入示范区Two 3m curved walls guide people into the demonstration area
20200615172533245.jpg



两片高度为3米的线性景墙在地形与树林之中生长出来,光影婆娑的林中影门自然的将参与者流由市政公园景观设计设计空间过渡到现代住宅展示区设计空间。
Two linear landscape walls with a height of 3 meters stand out of the terrain and the woods. The light and shadow of the forest gate naturally transit the flow of people from the municipal park space to the modern residential display area space.

▼影门园林景观设计效果图render of shadow gate
20200615172536389.jpg


▼两片3m弧形墙体引导参与者流进入示范区Two 3m curved walls guide people into the demonstration area
20200615172539265.jpg



曲径Curved Path
现状木栈道和干枯小溪连接主入口与关键景观建筑(假山)。曲径园林景观设计在原动线框架下进行创新设计园林景观设计,以园林景观建筑规划设计波动水纹为意象,将道路设计铺装、地形草阶、园林植物种植有机的融合为一体,自然的融合了红线内外的设计空间边界。
The current wooden boardwalk and dry creek connect the main entrance to the key landscape (rockery). The curbed path is innovatively designed under the original circulation framework. Inspired by the wave pattern, the pavement, grass steps, and planting are organically integrated, naturally involving the spatial boundaries inside and outside the property.

▼线性铺装与地形草阶、丛生树林有机的融为一体The combination of linear pavement, grass terrace and tufted forest
20200615172544965.jpg


▼线性铺装局部Partial linear pavement
20200615172546549.jpg



曲径铺装线形细腻的宽窄变化,为行参与者提供了多种有趣的步行设计空间体验。
The width change of the winding path paving provides pedestrians with a variety of interesting walking experiences.

▼通过线性的变化、地形的围合、绿植的穿插,营造了70m的丰富步行体验Through the linear change, the surrounding terrain and the interpenetration of green plants, the 70m rich walking experience is created.
20200616112207386.jpg


▼褶皱地形与步径线性相呼应The folded topography responds to the linear path
20200615172556519.jpg


▼丛生树林下线性步道直达样板入口The linear footpath under the tufts of trees leads to the model entrance
20200615172603458.jpg



听泉Dynamic Stream
三条平行穿插于灌木中的长条形涌泉水景作为曲径的延伸,非常有效的建立景观建筑与参与者的视觉与听觉感官联系。
Three parallel spring water features among the shrubs act as an extension of the winding path, which is very effective in establishing a visual and auditory sensory connection between the landscape and people.

▼三条平行涌泉水景Three parallel spring water
20200615172606182.jpg


▼条形水景园林景观设计设计研究study on parallel spring water
20200615172609495.jpg



20200615172611147.jpg


▼烘托样板房入口静谧的氛围creating the quiet atmosphere at the entrance of the model room
20200615172613699.jpg



水景园林景观设计长宽比为1:9,溢水缝隙宽度为30mm,简约的园林景观设计和精致的细节使得水景在四季都会呈现良好的景观建筑效果。
The waterscape design has an aspect ratio of 1:9 and an overflow gap width of 30mm. The simple design and exquisite details make the waterscape present a good landscape effect in all seasons.

▼远观水池涌泉Distant view of the pool springs
20200615172616699.jpg


▼条形水景掩映于绿丛之内A strip of water is shaded by green bushes
20200615172620399.jpg



松池Pine Pond
曲径尽端是现状焦点景观建筑假山,其体量巨大,效果生硬,不符合设计项目品质及设计功能等诉求。景观建筑师通过plan整体竖向园林景观设计来实现地形对假山的自然覆盖,简单有效的将假山进行“拆除”。
The end of the winding path is the focal point rockery of the site inventory. It has a massive volume but a rigid effect, which does not meet the requirements of the project quality and function. Through the overall vertical design of the site, we took advantage of the topography to simply and effectively “demolish” the rockery.

▼改造后的松池,松林掩映 renovated pine pond
20200615172625922.jpg





设计项目名称:  融创(青岛)影都壹號示范区改造园林景观设计
完成年份:  2020年3月
设计项目规划面积:  7000平方米
设计项目地点:  山东·青岛市
园林景观设计设计公司名称:  上海方像景观建筑园林景观设计有限设计公司
联系邮箱:   ljw@fx-natural.com
客户:  融创中国青岛设计公司
甲方设计管理参与者员:潘晓峰、陈晓峰、迟大亮、周迪扬
摄影师:  日野摄影
Project Name:  Sunac (Qingdao) Yingdu No. 1 Demonstration Area Renovation Design
Year of completion:  March 2020
Project area:  7000 square meters
Project location:  Qingdao, Shandong
Name of design company:  Shanghai Fangxiang Landscape Design Co., Ltd
Contact email:  ljw@fx-natural.com
Client:  Sunac(qingdao)
Client’s management personnel:  Xiaofeng Pan,  Xiaofeng Chen, Daliang Chi ,  Diyang Zhou
Photographer: RIYE

更多read more about:  上海方像景观建筑园林景观设计有限设计公司
作品人气
6898
浏览:6898次 收藏:0次 评论:0次
喜欢:0

居住地 / 设计师
2020-6-19 15:05:49 发布

关闭

NOTICE上一条 /1 下一条


快速回复 返回顶部 返回列表