Edouard Glissant私家庭院花园-公共花园|景观规划案例 ...

系统分类: 景观设计作品 景观设计

设计师:KCMP

风格: / 属性: /
版权: / 项目地:- / 设计企业(团队):- / 完成时间:- / ©发表于 2020-4-28 13:49:33
1723 热度
该项目场地在主人房子的前私人花园中,该花园被视为受保护的休闲土地,只能由流动的植被猜测 在它的旧外墙上。 目的是保持该花园的性质,将其转变为一个公共花园,当地居民可以散步和放松,在孩子们在操场上一起玩耍时,母亲和女仆可以见面和聊天。


一条新的蜿蜒曲折的长廊从北向南穿过花园,使花园内部的空间更加多样化。这种方式是一条小路,与以前的中央道路的几何形状重叠,该中央道路由板栗树和lime树组成,后者从入口一直通往主人房。爱德华·格里桑(Edouard Glissant)花园有两个不同的面孔:一方面,从中央,直线和直立的小路看去的花园,另一方面,中央小路两侧蜿蜒曲折的小绿地密密麻麻。一套紧随另一套。每个人都采用典型的生态系统,并具有特定的植物。用途(操场,步行,午睡,放松,观察等)是根据每个空间的设置设施及其生物学程序进行组织的。巢,庇护所和避难所发生在“生活墙”内。通过在混凝土墙中钻孔,装订或模制而成的一些储藏区欢迎目标物种。
从改建建筑物的屋顶收集的雨水为池塘供水。该系统可以节省大量的水,并确保有规律的质量(增加动物群),产生肉汤(允许水的氧化),并产生重要的流量(也有利于池塘的氧化)。没有花园水被排入市政废水收集系统。由于所有地面的渗透性或将其存储在污水池中之后,全部水都渗入花园地面。
这个地方反映了动植物方面的活力。尊重和和谐的管理习惯于做到这一点。到处都是奢华的自然风光,本地植物的重新安装,与前者叠加的新成分,对比材料的使用将为这座新的维伦班讷花园带来现代,俏皮和浪漫的格调。

               
               
                        
                                
EXIT_VIB_Le-verger.jpg
                        
                        
                                
EXIT_VIB_Observatoire.jpg
                        
                        
                                
EXIT_VIB_Le-boisement-jardinE-4.jpg
                        
                        
                                
EXIT_VIB_parcours-jeux-1.jpg
                        
                        
                                
EXIT_VIB-Parcours-jeux.jpg
                        
                        
                                
EXIT_VIB_Photo9.jpg
                        
                        
                                
EXIT_VIB_Les-Jeux-et-Verger.jpg
                        
                        
                                

                        
                        
                                
EXIT_VIB-Promenade.jpg
                        
                        
                                
EXIT_VIB_La-Mare-1.jpg
                        
                        
                                

                        
                        
                                
EXIT_VIB_La-Mare-4.jpg
                        
                        
                                
EXIT_VIB-Allee-centrale2.jpg
                        
                        
                                
EXIT_VIB-Promenade3.jpg
                        
                        
                                
EXIT_VIB-Promenade5.jpg
                        
                        
                                
EXIT_VIB-Promenade7_MAIN.jpg
                        
                        
                                
EXIT_VIB_4-saisons.jpg
                        
                        
                                

                        
                        
                                

                        
                        
                                
EXIT_VIB_DEtails3.jpg
                        
                        
                                

                        
                        
                                

                        
                        
                                

                        
                        
                                

                        
                        
                                

                        
                        
                                

                        
                        
                                

                        
               
A new long sinuous walk crosses the garden from north to south and stages the diversity of spaces inside the garden. This way is a small path which overlaps the geometry of the former central path lined of chestnut trees and lime trees which used to lead from the entrance to the master house. The garden Edouard Glissant has two different faces: on one hand, the garden seen from the central, rectilinear and direct standing path and on the other hand, the dense green pockets contained by the sinuous path on both sides of the central way. One set follows another. Each one adopts typical ecosystem and is characterised by specific plants. The uses (playground, walk, nap, relaxation, observation,…) are organized according to the setting facilities of each space and to their program in term of biology. Nests, shelters and refuges take place inside the “living walls”. Some reserves made by drilling, stapling or molding in the concrete walls welcome the target species.
The pond is fed by rainwater collected from the roof of a building which has been diverted. This system allows to save a lot of water and insure a regular quality (which increases the fauna), to create a broth (allowing oxygenation of the water) and to create an important flow (also favourable to the oxygenation of the pond). No garden water is rejected into the municipal wastewater collection system. The whole water is infiltrated into the garden ground due to the permeability of all the grounds or after a storage in the cesspool.
The place reflects a liveliness in term of fauna and flora. The wildness used to allow it as the respectful and harmonious management will do it. The presence of a luxurious nature everywhere, the reinstallation of native plants, the new composition superimposed to the former one, the use of contrasted materials will bring to this new garden of Villeurbanne a contemporary, playful and romantic character.

team: Exit Paysagistes Associés, Techni’Cité, Biodiversita
location: Villeurbanne, France
design year: 2009
year of construction: 2011
area: 3700 m²
budget: 500 000 euros HT
image credits: Exit Paysagistes Associés
作品人气
1723
浏览:1723次 收藏:0次 评论:0次
喜欢:0

居住地 / 机构用户
2020-4-28 13:49:33 发布

    关闭

    NOTICE上一条 /1 下一条

    快速回复 返回顶部 返回列表