The Block街区运动公园|景观建筑规划案例

系统分类: 景观设计作品 景观设计

设计师:Ellagundu

风格: / 属性: /
版权: / 项目地:- / 设计企业(团队):- / 完成时间:- / ©发表于 2020-3-14 13:48:48
3151 热度
沙漠墨水:最近开放的迪拜水渠增加了6.4公里 新城市滨水区,同时切断现有和计划的未来发展。 运河由水上出租车和步行长廊服务,为沿河发展提供了巨大的商业和运输价值。 这样的开发项目,即迪拜设计区(d3),现在位于一条长达2.1公里的主要运河上。 在2016年,d3的管理层发起了一项竞赛,旨在为其发展的400 m长段设计一个新的运河前公园。 随着未来计划在该地块上开发精品酒店,客户团队渴望利用令人惊叹的位置,同时意识到公园的使用寿命有限,并且到处都是多余的建筑材料。 他们的目标是吸引更多的观众来欣赏该地区,这里是众多一流设计师的所在地,其中包括Fosters and Partners,Chanel,Grimshaw,RMJM和Zaha Hadid Architects。 该公园旨在成为地标性目的地,不仅会反映该地区的创意性质,而且还会吸引来自社区外部的游客参观公园,D3中发现的咖啡馆,酒吧和商店。 加上了额外的职责,即添加了急需的绿色和开放空间,提供活动场地并创造出真正独特的东西,
desert INK: The recently opened Dubai Water Canal has added 6.4 kilometres of new waterfront to the city while cutting through existing and planned future developments. Serviced by water taxis and a pedestrian promenade, the canal has generated great commercial and transportation value for developments fronting it. One such development, the Dubai Design District (d3), now sits on a prime 2.1 km stretch of canal. In 2016, d3’s management launched a competition to design a new canal-front park for a 400 m long section of their development. With a future plan to develop boutique hotels on the plot, the client team were keen to capitalise upon the stunning position, while being aware that the park had a limited lifespan and was littered with unwanted construction materials. Their goal was to attract a wider audience to enjoy the district, which is a regional home to a multitude of leading designers including Fosters and Partners, Chanel, Grimshaw, RMJM and Zaha Hadid Architects. Intended to become a landmark destination, the park would not only reflect the creative nature of the district, but tempt visitors from outside the community to visit the park, cafés, bars and shops found in d3. With an additional remit to add much-needed green and open space, provide a venue for events and create something genuinely unique, the competition was set.
Desert INK, resident Landscape Architects in ‘d3’, were successful in their competition entry due to their highly innovative use of site-found and recycled construction materials. Notably, over 700 surplus concrete quaystone blocks left on the site by the canal’s developers were stacked to create a multitude of features and play items around the park. This was the central design direction which defined the park’s aesthetic, but also prevented over 20,000 tonnes of concrete which was otherwise destined for landfill.


Constructed over a seven-month period, the park, known as ‘The Block’, features an outdoor gym, multi-sports court, urban beach, skate park/track and open lawns, with a warehouse structure and plaza at its heart. The concrete blocks feature throughout the park, being polished and inclined to create a slide, semi-buried to create box jumps in the gym or simply stacked to form the impressive angular boundary condition around the park. At the centre of the park the blocks are arranged three-high to create an intriguing labyrinth-like ravine that is naturally shaded, the floor of which is finished with recycled rubber and walls adorned with climbing holds.
               
               
                        
                                
THE-BLOCK-2-1.jpg
                        
                        
                                
THE-BLOCK-4-1.jpg
                        
                        
                                
THE-BLOCK-8.jpg
                        
                        
                                
THE-BLOCK-18.jpg
                        
                        
                                
THE-BLOCK-19.jpg
                        
                        
                                
THE-BLOCK-20.jpg
                        
                        
                                
THE-BLOCK-23.jpg
                        
                        
                                
THE-BLOCK-25.jpg
                        
               

Cognoscente of the limited lifespan of the park in its present position, the desert INK team ensured that construction materials are re-useable, recycled and locally-sourced. The locally-produced concrete block paving will be lifted for re-use upon decommissioning, while the entire warehouse structure is designed to be reassembled at a future site. The quaystones themselves are re-useable, while timber decks utilise wood from shipping pallets and spent scaffolding planks rather than virgin, imported materials. Native plants such as date palms, Leptadenia and grasses are found throughout, thriving in the site’s naturally sandy soils. Local stone is crushed to create a fine gravel walking surface reminiscent of decomposed granite. Rather than broad leaved trees, which take many years to mature and do not respond well to future transplanting, Date Palms form the upper canopy of the park. The tall vertical structure of the palms creates an instant impact, while also being utilised to fix lights and suspend shade fabrics in lieu of additional poles.
Having opened to the public in February 2018, The Block is already performing exceptionally well, with 2 large festivals being held at the venue within its first month of opening alone. The park is alive with families, workers on their lunch break, tourists arriving by water taxi and those coming for an outdoor workout. The skate park hosts a resident skater and BMX community, while climbers have flocked to the shaded passages of the ravine. desert INK successfully utilised site-found waste materials to create an iconic park defined by materials which would have otherwise cost millions to dispose of.
               
               
                        
                                
THE-BLOCK-5-1.jpg
                        
                        
                                
THE-BLOCK-6-1.jpg
                        
                        
                                
THE-BLOCK-7-1.jpg
                        
                        
                                
THE-BLOCK-14.jpg
                        
                        
                                
THE-BLOCK-9.jpg
                        
                        
                                
THE-BLOCK-10.jpg
                        
                        
                                
THE-BLOCK-12.jpg
                        
                        
                                
THE-BLOCK-13.jpg
                        
                        
                                
THE-BLOCK-15.jpg
                        
                        
                                
THE-BLOCK-3-1.jpg
                        
                        
                                
THE-BLOCK-16.jpg
                        
                        
                                
THE-BLOCK-17.jpg
                        
                        
                                

                        
                        
                                

                        
                        
                                

                        
               


Short office name: desert INK
Role of the office in the project: Landscape Architects, Architects & Site Design Supervision
Website: www.desert-ink.com
Project location: Dubai Design District, Dubai, UAE
Design year: 2016
Year Built: 2018
WINNER OF:
Best Public Landscape Design – People’s Choice Award – Architizer A+ Awards 2018
Landscape Project of The Year – Middle East Architect Awards 2018
Landscape Project of The Year – Design Middle East Awards 2018
作品人气
3151
浏览:3151次 收藏:0次 评论:0次
喜欢:0

居住地 / 景观设计师
2020-3-14 13:48:48 发布

关闭

NOTICE上一条 /1 下一条

快速回复 返回顶部 返回列表